بی شک خواندن یک یا چند مقاله صرف در فضای اینترنت هیچکس را عکاس نمی کند. اما مطالعه یک مطلب جامع و آموزنده که با ظرافت خاصی تمام نکات ریز و درشت مورد نیاز یک عکاس را پوشش داده باشد، قطعا می تواند در این زمینه راهگشا باشد و شما را برای شروع آموزش عکاسی آماده سازد. ما در این مطلب از آلبوم وحید سعی کرده ایم با پرداختن به تمام اصول و مفاهیم کلی در این زمینه، یک راهگشای بسیار مناسب برای آموزش شما عزیزان باشیم. پس همراه ما بمانید.

 

عکاسی چیست؟

از ظاهر این لغت چنین برمی آید که به فعل عکس گرفتن و عکسبرداری کردن اشاره دارد و همه ما این را می دانیم. اما اگر قدری عمیق تر بخواهیم به این واژه نگاه کنیم، می بینیم که عکاسی از ترکیب دو واژه یونانی phos به معنای نور و Graphi به معنای نگارش تشکیل شده است و به عبارت دیگر به نوشتن با نور اشاره دارد. عکاسی در حقیقت هنر ثبت لحظات است و عکاسی در این زمینه بیشتر موفق خواهد بود که هم لحظات را سریع تر و هنرمندانه تر شکار کند و هم در عین حال، به ابزار فنی کار خود (یعنی دوربین و لنز و…) تسلط بیشتری داشته باشد.

در واقع شما هرچه تسلط بیشتری به ابزار کار خود داشته باشید، در لحظه موعود عملکرد بهتری خواهید داشت. و از طرف دیگر، هرچه دید هنری بهتری به جهان داشته باشید و بتوانید زشتی ها و زیبایی های آن را با ظرافت عمیق تری ببینید، در شکار لحظه ها موفق تر عمل خواهید کرد! پس در همین ابتدای کار لازم است به شما بگوییم آنچنان که از ظاهر موضوع برمی آید، کار خیلی ساده ای هم نیست و برای عکاس خوب شدن، پیش از هر چیز باید حس بینایی خود را بهتر تربیت کنید!

 

توجه: ما در مقاله “عکاسی چیست؟” با تفصیل بیشتری به این سوال پاسخ داده ایم. جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

 

عکاسی علم است یا هنر؟

عکاسی همچون سینما هنری است که به واسطه صنعت خلق می شود. یعنی شما هرچه دید هنری خوبی داشته باشید و پر از ایده های ناب و خلاقانه برای عکسبرداری باشید، اگر به کار با دوربین آشنایی نداشته باشید، عملا نمی توانید کاری کنید! اینجاست که درمی یابیم عکاسی تلفیقی از علم و هنر است. یعنی نیمی از کار شما بعنوان عکاس، یادگیری مکانیزم کار با دوربین و تسلط یافتن به آن و نیم دیگر آن نیز، پرورش دید و زیبایی شناسی ذهن شما است. کسی در این زمینه موفق تر است که هردو این موارد را با هم به کار بگیرد.

 

ابزار موردنیاز عکاس

همانطور که گفتیم، یک ریشه مهم عکاسی همچون سینما در صنعت است و این خود بیانگر این است که برای آموزش عکاسی و انجام آن به یک سری ابزار نیاز دارید. البته این نکته را هم لازم است بگوییم که برای شروع، شما می توانید با گوشی موبایل خود هم کار را آغاز کنید. اکثر گوشی های امروزی از دوربین های خوب و حرفه ای برخوردار هستند و شما می توانید تصاویر بسیار زیبایی با آنها خلق کنید. اما طبعا اگر بخواهید حرفه ای تر به عکاسی نگاه کنید و کار خود را بصورت جدی دنبال نمایید، قطعا به ابزار زیر نیاز خواهید داشت:

 

عکاسی چیست

ابزار موردنیاز عکاس

 

1- دوربین:

دوربین اصلی ترین تجهیزات مورد نیاز برای آغاز کار است. برای شروع کار بهتر است یک دوربین معمولی بصورت دست دوم تهیه کنید و بعدها که آموزش دیده تر شدید، آن را ارتقا دهید. دوربین های زیادی امروزه در بازار موجود است که می توانید براساس نیاز خود از بین آنها دست به انتخاب بزنید. در ادامه مطلب با تفصیل بیشتری به بحث دوربین ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید!

 

2- تجهیزات دوربین:

هر دوربینی برای کار کردن، به وجود یک سری تجهیزات نیازمند است و بدون وجود آنها نمی توان کاری از پیش برد. از ضروری ترین تجهیزات دوربین می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

 

– باتری دوربین:

حتما می دانید که همه دوربین ها با باتری کار می کنند و در حین خرید یک عدد باتری به طور پیشفرض به همراه آنها هست. اما تصور کنید که شما برخی از روزها کار سنگین و طولانی مدت داشته باشید و مجبور باشید یکسره کار کنید. در این صورت ممکن است باتری دوربین خالی شود و اگر یک باتری زاپاس با خود نداشته باشید، عملا از ادامه کار منع می شوید! علاوه براین برخی از اوقات پیش می آید که سرتان بسیار شلوغ است و یادتان می رود باتری دوربین را پیش از انجام کار شارژ کنید. در این صورت وجود یک باتری زاپاس که از قبل بطور کامل شارژ شده می تواند نجات بخش باشد.

 

– رم با حافظه بالا:

دوربین های حرفه ای معمولا هیچ حافظه داخلی ندارند و جهت ذخیره عکس ها، باید حتما از یک رم باکیفیت و مورد اعتماد استفاده کنید. از طرفی یک عکاس همیشه باید دوربینش را در کنار خود داشته باشد تا بتواند لحظات اتفاقی و تکرارنشدنی را ثبت نماید. بنابراین شما باید رمی با حافظه بالا در اختیار داشته باشید تا در این قبیل مواقع لنگ نمانید.

 

– لنز دوربین:

لنز قدری تخصصی تر از سایر تجهیزات دوربین است و برای افرادی کارایی دارد که قدری در زمینه عکاسی تسلط پیدا کرده و از نوع علاقه خود آگاهی یافته اند. هر لنز برای یک یا چند نوع عکاسی مناسب است و متناسب با آن باید انتخاب شود.

 

لنز عکاسی

لنز دوربین

 

3- سه پایه و هد سه پایه:

دوربین را به کمک سه پایه می توانید برای زوایای متنوع تنظیم کنید و از منظره ای خاص با جزییات عکسبرداری نمایید. سه پایه کمک می کند بتوانید برای مدت زمان طولانی از دوربین به صورت ثابت استفاده کنید و جلوی لرزش دست را بگیرید. هد سه پایه نیز قطعه ای فلزی است که دوربین را به سه پایه متصل می کند و باید به همراه سه پایه خریداری شود.

 

4- کیف دوربین:

کیف دوربین یک ابزار بسیار ضروری است که جهت محافظت از دوربین در برابر عوامل محیطی مختلف و به همراه آن خریداری می شود. با در دست داشتن کیف دوربین، خیال تان از بابت باران، گرد و خاک و سایر عوامل محیطی آسیب زا راحت خواهد بود.

 

5- فلاش اکسترنال:

این یک ابزار بسیار کاربردی برای عکاسی در محیط های کم نور یا فاقد نور ایده ال است. با این ابزار می توانید نور صحنه را به راحتی افزایش داده و عکس های خیلی زیبایی بگیرید.

 

انواع دوربین عکاسی

از ابتدای تاریخ عکاسی تاکنون دوربین ها تحولات عمیقی پیدا کرده اند و تنوع شان بیش از پیش شده است. در آموزش عکاسی دوربین ها را از نظر نوع عملکرد کلی شان می توان به دو دسته ذیل تقسیم کرد:

 

1- دوربین آنالوگ:

در عکاسی آنالوگ نوری از دوربین عبور می کند و برسطح نگاتیو می تابد. برای چاپ عکس در این روش بایستی نگاتیو را از دوربین خارج کرده و آن را در تاریکخانه ظاهر کرد. برای انتقال این عکس ها به کامپیوتر باید نگاتیوها اسکن شوند.

 

2- دوربین دیجیتال:

در این نوع دوربین ها دیگر خبری از نگاتیو نیست و سیستم آن با برق دوربین کار می کند. یعنی فیلم بصورت مجازی در داخل دوربین نهفته است و نور را از طریق برق جذب می کند و عکس ضبط می شود. در این دوربین ها می توان عکس را پیش از چاپ از نمایشگر خود دوربین مشاهده کرد و مجددا تغییرات مطلوب را از طریق گرفتن عکس های بیشتر اعمال نمود.

 

آموزش عکاسی

عکاسی دیجیتال

 

انواع عکاسی ؛ سبک ها و زمینه های مختلف

سبک عکاسی که از طرف هر فرد انتخاب و پیگیری می شود، چیزی است که براساس تجربه سبک های کاری مختلف در طی زمانی نسبتا طولانی به آن می رسد. یعنی شما باید مدتی کار با دوربین را یاد گرفته و در چندین سبک و زمینه مختلف عکاسی کرده باشید؛ تا متوجه این موضوع شوید که به کدام سبک علاقه بیشتری دارید. در ادامه بحث آموزش عکاسی، اصلی ترین شاخه های عکاسی را معرفی می کنیم. با ما همراه باشید!

 

1- عکاسی علمی:

از بهترین انواع عکاسی بوده و به هرگونه عکسبرداری از طبیعت، زندگی جانوران و یا مستندهای پزشکی که با هدفی علمی و مطالعاتی انجام می گیرد، گفته می شود. از زیرشاخه های این نوع عکاسی می توان به عکاسی ماکرو اشاره کرد که از زوایای خیلی نزدیک از حشرات، آب، گل و گیاه و … گرفته می شود. برای انجام آن باید از لنزهای ماکرو با امکان زوم بالا استفاده کرد.

 

2- عکاسی صنعتی:

این نوع عکاسی به تبلیغات و بازاریابی مربوط می شود و طرفداران زیادی دارد. از انواع مختلف آن می توان به عکاسی تبلیغاتی، معماری و … اشاره کرد.

 

توجه: ما در مقاله “عکاسی تبلیغاتی چیست” این سبک از عکاسی را مفصلا شرح داده ایم. چنانچه به این سبک علاقه مند هستید، جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید!

 

3- عکاسی هنری:

عکاسی هنری سرشار از عواطف و احساسات انسانی است و به هدف نوازش روح مخاطب و به چالش کشیدن ذهن او گرفته می شود. اگر عکاسی را در وهله اول بعنوان هنر تلقی کنیم، پس شاید بتوان گفت که این اصلی ترین زمینه عکاسی است که از آغاز هم به خاطر همان متولد شده است. از انواع مختلف آن می توان به عکاسی مفهومی، عکاسی کوبیسم، عکاسی انتزاعی و عکاسی پرتره اشاره کرد که هریک چهارچوب مختص خود را دارند.

 

توجه: عکاسی پرتره یکی از محبوب ترین انواع عکاسی هنری است. ما در آلبوم وحید در مقاله ای با همین نام همه چیز را در مورد “عکاسی پرتره” شرح داده ایم. جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید!

 

4- عکاسی مستند:

این از ابتدایی ترین سبک های عکاسی است که از زندگی روزمره مردم گرفته می شود. در این سبک هرآنچه در واقعیت وجود دارد، به تصویر کشیده می شود و اکثرا از آنها برای چاپ در نشریات مختلف استفاده می کنند.

 

عکاسی مستند

 

5- عکاسی خبری:

عکس ها در این سبک با هدف ابلاغ یک خبر گرفته می شوند و نام دیگر آن فتوژورنالیسم است. نکته مهم در این نوع عکاسی این است که هیچ دستکاری در عکس ها صورت نگرفته و کاملا واقعی باشد.

 

نورپردازی در آموزش عکاسی

وقتی می گوییم عکاسی یعنی نوشتن با “نور“، خود به وضوح بیانگر اهمیت نور در عکاسی است. یک عکاس حرفه ای باید با اصول نورپردازی حرفه ای کاملا آشنا باشد و شرایط نوری ایده ال را برای سوژه خود فراهم آورد. البته نورپردازی نیز همچون عکاسی دارای ابزار تخصصی خود بوده که باید کار با آنها را فرا بگیرید. برای این کار یک سری تکنیک های طلایی وجود دارد که با به بکار گرفتن آنها می توانید عکس های خوبی بگیرید:

  • بهترین زمان برای عکاسی از نظر نوری، ساعات اولیه روز پس از طلوع آفتاب و ساعات پایانی روز پیش از غروب آفتاب است. چراکه بهترین منبع نوری برای عکاسی، نور خورشید می باشد.
  • نوع قرارگیری سوژه در برابر دوربین نیز از نظر نوری بسیار مهم است و به سلیقه و خلاقیت عکاس بستگی دارد.
  • یادتان باشد هیچ وقت در مسیر مستقیم نور خورشید عکس نگیرید؛ چراکه نور خورشید در این زاویه بسیار تیز است و کنتراست و سایه های عمیق ایجاد می کند.
  • استفاده از ابزار نورپردازی برای مواقعی است که به منبع نور طبیعی (نور خوشید) دسترسی ندارید. مثلا برای عکاسی در شب و… در اینصورت باید کار با این ابزار را یاد بگیرید.

 

آموزش عکاسی حرفه ای با موبایل

با پیشرفت تکنولوژی و رواج هرچه بیشتر انواع گوشی موبایل هوشمند در بازار، به روزترین دوربین های ممکن در موبایل های موجود تعبیه شده است و همین امر کاربران را به عکاسی با گوشی علاقه مند ساخته است. برخی از دوره های آموزش عکاسی با موبایل نیز به تازگی در نقاط مختلف برگزار می شوند و افرادی که در این دوره ها شرکت می کنند، می توانند بهترین عکس ها را برای پروفایل اینستاگرام، واتسپ و… به ثبت برسانند.

 

چگونه عکس های زیبا و حرفه ای بگیرم؟

اولین قدم در راه عکاس شدن، بی شک تربیت نیروی خلاقه و حس دیداری تان است که از طریق راه های زیادی همچون زیاد عکس دیدن و نقد و بررسی بهترین عکس های تاریخ عکاسی، مطالعه کتاب های مرجع و هنری در این زمینه و نیز کار عملی مستمر و مداوم حاصل می شود. بی شک اگر علاقه به این هنر در وجود شما موج می زند و نیز در صورتی که برنامه مستمر و مداوم برای آموزش عکاسی برای خود داشته باشید، روز به روز بیش از پیش در مسیر عکاس حرفه ای شدن گام برخواهید داشت!