چاپ از جمله صنایعی است که با ظهور خود، دنیایی را متحول ساخته است! اختراع دستگاه چاپ همچون اختراع برق پایه‌ای‌ترین روابط تولیدی و اجتماعی را در جوامع بشری تغییر داده و به نوعی تحول بنیادین در تمامی ابعاد زندگی بشر انجامیده است. بی شک پرداختن به تمامی ابعاد چنین پدیده شگفت‌انگیزی در یک مقاله عمومی نمی گنجد و نیازمند پژوهش های کاملا تخصصی در فضاهای علمی و دانشگاهی است. اما ما در این مقاله از آلبوم وحید سعی می کنیم مهم‌ترین مباحث کلی را درخصوص دستگاه چاپ از آغاز تا کنون مطرح کنیم و سپس انواع چاپ را با متریال‌های گوناگون شرح دهیم. با ما همراه باشید!

 

چاپ چیست؟

اگر خیلی ساده بخواهیم بگوییم، چاپ درحقیقت همان صنعتی است که به انسان این توان را داد که کلیه اطلاعات و داده هایی را که طی چندهزار سال تمدن باشکوه به آن دست یافته بود، در ابعاد وسیع و در تیراژ نامحدود تکثیر کرده و در تمام نقاط دنیا منتشر کند. این همان پدیده ای است که در کمتر از چند قرن به بمباران اطلاعات در دوران مدرن انجامید. بی‌شک اگر چاپ نبود، پی لازم و ضروری برای تحول در علم و تکنولوژی امروز نیز نبود و شاید ما امروز با دنیایی کماکان روستایی مواجه بودیم! لازم به ذکر است که همه اینها با اختراع دستگاه چاپ ممکن شد و این موضوع زمینه ساز تمامی تحولات پس از آن شد.

اما چاپ پیش از هرچیز، یک صنعت است که همچون دیگر صنایع، از ارتباطی کاملا منطقی در بین اجزای خود و سیستم های تشکیل‌دهنده‌اش برخوردار است. این یک صنعت کاملا پیچیده و گسترده است که تمامی استانداردهای لازم برای دیگر صنایع را دربرمی گیرد. بی‌شک صنعت چاپ بنیادی‌ترین گام را در راستای جهانی‌سازی و بهبود ارتباطات هر چه بهتر بین ملت‌ها برداشت و منجر به ساخت دنیایی شد که اکنون از نظر علم، فرهنگ و تکنولوژی در بسیاری از جاها دیگر مرزی نمی شناسد.

 

معنی چاپ

به انتقال کلیه مطالب اعم از نوشته‌ها، تصاویر، اعداد و علائم بر روی یک سطح چاپ شونده و تکثیر آن در شمارگان زیاد گفته می شود. در واقع سطوح چاپ شونده خود در انواع بسیار گوناگونی وجود دارند که سعی‌مان بر این است که در این مقاله یک دید کلی از این موضوع نیز به شما عزیزان انتقال دهیم. چاپخانه نیز همان‌طور که از ظاهر لغوی آن برمی‌آید، به محل، موسسه یا کارگاهی گفته می شود که کلیه امور مربوط به چاپ در آن انجام می‌گیرد.

 

نگاهی به تاریخچه چاپ

 

مختصری از تاریخچه چاپ

چاپ نیز همچون بسیاری دیگر از اختراعات مهم بشر (اختراع دوربین عکاسی و…) حاصل سال‌ها تلاش بی‌وقفه از سوی نفرات متعددی بود که سعی در تکمیل فناوری داشتند که از همان دوران کهن انسان را به خود مشغول داشته بود. بنابراین در این‌قبیل موارد بسیار دشوار است که بخواهیم یک مخترع واحد برای آن در نظر بگیریم و یا کلیه این پژوهش‌ها و تلاش های بی وقفه را به یک نفر نسبت دهیم. اما اگر بخواهیم کسی را معرفی کنیم که به این اختراعات و فناوری ها شکلی امروزی بخشید و دستگاهی شبیه به آنچه امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد را ساخت، بایستی از یوهانس گوتنبرگ  آلمانی نام ببریم.

او در سال 1452 یعنی درست در اواسط قرن 15 میلادی موفق به ساخت دستگاهی شد که کلیه فناوری های پیش از خود را که برای‌شان به درازای قرن ها تلاش شده بود، به ثمر رساند. در واقع او اولین کسی بود که برای هر حرف از حروف الفبا، یک قطعه فلزی جداگانه در نظر گرفت و آنها را برای ساخت کلمات مختلف، در کنار هم قرار داد. سپس به آنها مرکب مالید و بر ورق کاغذ فشرد و به این ترتیب چاپ نوین را ابداع کرد. گوتنبرگ روزانه بین 300 تا 500 برگ چاپ می کرد و اولین کتابی که توانست با این شیوه منتشر کند، کتاب مقدس 42 سطری بود.

 

ورود صنعت چاپ به ایران

چاپ برای نخستین‌بار توسط میرزا صالح شیرازی در تبریز وارد ایران شد! او کسی بود که از سوی دولت به اروپا فرستاده شده بود تا هنرهای جدید را فرابگیرد. در بازگشت از همین سفر بود که یک دستگاه چاپ سنگی با خود به ایران آورد و در سال 1225 هجری قمری آن را راه‌اندازی نمود. طولی نکشید که این دستگاه به سایر شهرها همچون تهران، اصفهان و … نیز رفت و تا اواخر دوران قاجار تنها روش چاپ در ایران، چاپ سنگی با همین دستگاه بود. اولین چاپخانه به روش حروف‌چینی نیز توسط یوسف اعتصامی در تبریز دایر شد.

 

انواع چاپ

روش های متعددی برای چاپ وجود دارد. نکته مهم این است که در تمامی روش ها یک کار انجام می شود. یعنی جوهر موجود در صفحه چاپ، به سطح چاپ شونده منتقل می شود که می تواند از هر متریالی باشد (کاغذ، شیشه، پارچه، عکس و…). اما اگر بخواهیم چاپ را بصورت بنیادین و کلی به انواع مختلفی دسته بندی کنیم، به تقسیم بندی زیر می رسیم:

 

انواع چاپ

انواع چاپ

 

1- لتر پرس:

چاپ با سیب زمینی یا استفاده از ماشین تحریرهای قدیمی یادآور همین شیوه چاپ است. در این شیوه سطح سوژه از سطح برگه پرینت بالاتر است و جوهر صرفا جذب آن می شود. برای راحتی کار در این شیوه از سوژه موردنظر یک مهر درست می کنند و آن را تماما با جوهر می پوشانند. در پایان صفحه چاپ را بر روی سطح چاپ شونده فشار می دهند و کار تمام می شود. این روش چاپ در حقیقت بسیار شبیه به همان شیوه ای است که گوتنبرگ در قرن 15 میلادی اختراع کرده بود. استفاده از این شیوه برای چاپ های کم کیفیت و در تیراژ کم مناسب است.

 

2- گراور:

در این شیوه طرح برعکس روش پیشین، بر روی صفحه چاپ حکاکی شده و حالت فرورفته به خود می گیرد. در زمان چاپ، جوهر را به گونه ای پخش می کنند. که تمامی قسمت های کنده کاری شده را در برگرفته و بخش های مسطح، تمیز باقی بمانند. سپس مشابه روش قبل، صفحه چاپ با فشار زیادی روی سطح چاپ شونده فشرده می شود. و طرح سوژه مورد نظر بر روی سطح چاپ شونده شکل می گیرد. در شیوه چاپ گراور، کنده کاری ساده ترین روش انجام کار است. که در آن تصویری که توسط یک هنرمند طراحی شده است، بر روی صفحه مسی حکاکی و کنده کاری می شود. و عمل چاپ بر روی آن انجام می گیرد.

 

3- افست:

این بروزترین نوع چاپ است که روشی ساده تر از سایرین نیز می باشد. در این روش صفحه چاپ را بر روی سطح چاپ شونده فشار نمی دهند و به هین دلیل دوام صفحه چاپ بسیار بیشتر است. چراکه بطور مداوم بر روی سطح چاپ شونده فشار داده نشده و درنتیجه فرسوده نمی شود. از طرفی کیفیت چاپ نیز در این روش بسیار بالاتر است و در نتیجه بیشتر از سایرین مورد استفاده قرار می گیرد. صفحه چاپ در این روش به جای سطح چاپ شونده بر روی یک رولر نرم فشار داده شده و طرح روی رولر منتقل می شود. سپس رولر را بر روی سطح چاپ شونده پرس می کنند تا کار تمام شود.

 

4- چاپ دیجیتال

همان پرینتی است که می شناسیم و توسط دستگاه های چاپ دیجیتال انجام می شود. این روش برای چاپ با تیراژ 500 جلد مقرون به صرفه است. و به درد اساتیدی می خورد که می خواهند کتابشان را بصورت محدود و برای تامین نیاز دانشجویان چاپ کنند. در کل چاپ دیجیتال برای چاپ حرفه ای با تیراژ پایین مناسب بوده و برای سایرین مقرون به صرفه نیست. از ویژگی های این روش می توان به حذف پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر به کاغذ و امکان کالیبراسیون دستگاه اشاره کرد که برای چاپ کم تعداد با سرعت بالا یا چاپ سریع بسیار توصیه می شود.

 

دستگاه چاپ

 

انواع سطح چاپ شونده

همانطور که گفتیم در صنعت چاپ، طرح یا سوژه موردنظر از صفحه چاپ بر روی یک سطح نهایی منتقل می شود. که به آن سطح چاپ شونده می گویند. این سطح از متریال های مختلفی می تواند ساخته شود که در این بین موارد زیر را شرح می دهیم:

 

چاپ روی کاغذ:

چاپ کاغذی متداول ترین نوع چاپ است که از آن برای چاپ کتاب و نشریات و روزنامه ها و… استفاده می شود. معمولا برای اینکه قیمت چاپ را پایین بیاورند، از کاغذهایی با هزینه کمتر همچون کرافت و کاهی استفاده می کنند. کاغذهای گران تر در موارد معدودی استفاده می شوند. روش معمول استفاده از چاپ روی کاغذ نیز، چاپ افست است که کاغذ می تواند در این روش به اندازه کافی دوام بیاورد.

 

چاپ روی شیشه:

چاپ شیشه معمولا جنبه دکوراتیو و تبلیغاتی دارد و از آن برای مصارفی همچون پارتیشن چاپی، انواع درب های شیشه ای ، درب های کشویی، تلسکوپی، درب های ورودی یک یا چند لت، انواع تابلوهای نفیس، انواع آب نماها، برای ویترین  و یا داخل آکواریوم ها، داخل استخرها و غیره استفاده می شود. این چاپ مستقیما بر روی شیشه انجام می شود و شما می توانید از آن برای تزیینات داخلی استفاده کنید. آن هم بدون هیچ گونه محدودیتی در تعداد، رنگ، ابعاد و طرح مورد نظر.

 

چاپ روی پارچه و تیشرت

چاپ روی لباس و تیشرت یکی از روش های مرسوم برای تزیین البسه است که باعث می شود رنگ و طرح لباس ها بسیار متنوع و جذاب تر از پیش بشود. از بهترین روش های چاپ روی پارچه می توان به چاپ سیلک و سابلیمیشن اشاره کرد که کیفیت، سرعت، قیمت و ماندگاری بسیار مطلوبی دارند. چاپ روی پارچه طبعا یک امر تخصصی است و برای آن باید از یک فرد یا تیم کاربلد کمک بگیرید.

 

"<yoastmark

 

چاپ عکس

با اختراع دوربین عکاسی در اوایل قرن نوزده و رواج یافتن ثبت تصویر از انسان و طبیعت، انسان برای نخستین بار و به طور روزافزونی به چاپ عکس به روش های مختلف و در تیراژهای متعدد روی آورد. امروزه چاپ عکس خود به یک صنعت مهم بدل شده است. و در تمام نقاط جهان بطور وسیعی انجام می گیرد. مردم در مناسبت های مختلف و مهم زندگی خود، اقدام به ثبت یک سری تصاویر می کنند. و سپس آنها را چاپ کرده و در آلبوم های گرانبها نگهداری می کنند؛ تا گنجینه‌ای ناب برای خاطرات خود فراهم کرده باشند.

 

توجه: ما در صفحه چاپ عکس کلیه مواردی را که به این صنف مربوط می شود، شرح داده ایم و روش های چاپ کم‌هزینه و مقرون به صرفه را به شما عزیزان گفته ایم تا بتوانید عکس های ارزشمند خود را با کمترین هزینه و در بالاترین کیفیت ممکن چاپ کنید. پس اگر اهل عکس و عکاسی هستید، حتما صفحه چاپ عکس آلبوم وحید را مطالعه کنید.

 

چاپ عکس امروزه در روش های مختلفی انجام می شود که استفاده از کاغذهای به‌روز و مرغوب می تواند نما و ماندگاری آن را چندبرابر کند. از بهترین کاغذها برای چاپ عکس می توان به کاغذ لاستر، سیلک و متالیک اشاره کرد. در صفحه ای که به شما معرفی شد، کلیه این کاغذها را معرفی کرده ایم و خصوصیات هر یک را به تفصیل برشمرده ایم. جهت انتخاب مناسب‌ترین کاغذ برای عکس های خود که از قیمت مقرون به صرفه‌ای هم برخوردار باشد، حتما این بخش از مطلب را با دقت مطالعه کنید.

 

چاپ عکس آنلاین

اما یکی از مشکلاتی که مشتریان در مورد چاپ عکس با آن دست و پنجه نرم می کنند، بحث نوبت دهی آتلیه ها، رفت و آمد پی در پی به آنجا و هزینه بالا برای چاپ کردن عکس هاست. اما امروز با پیشرفت تکنولوژی و فناوری های متنوع این مشکل تقریبا رو به بهبود رفته و حتی می توان گفت کاملا حل شده است. چرا که شما می توانید با جایگزین کردن چاپ عکس آنلاین به جای مراجعه کردن به آتلیه ها، هم از وقت خود صرفه جویی کنید و هم همان کیفیت مطلوب را با هزینه مقرون به صرفه تری درب منزل خودتان تحویل بگیرید.

 

چاپ شاسی

چاپ عکس روی شاسی

 

توجه: ما در آلبوم وحید خدمات چاپ عکس آنلاین را با بهترین کیفیت و قیمت بازار انجام داده و در کمترین زمان ممکن درب منزل به شما مشتریان عزیز تحویل می دهیم. چنانچه به تازگی قصد دارید یک یا چند عکس خود را چاپ کنید، حتما به صفحه چاپ عکس آنلاین ما مراجعه کرده و سفارش خود را در کمترین زمان ثبت نمایید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.

 

چاپ شاسی

این نیز یکی از روش های جذاب برای چاپ عکس است که عکس را بعد از چاپ روی کاغذهای مخصوص، بر روی یک شاسی بسیار با کیفیت چاپ می کنند و اینگونه هم زیبایی عکس را چندبرابر می کنند و هم با امکان پذیر کردن شستشوی عکس، ماندگاری آن را ارتقا می بخشند. شاسی در حقیقت یک تکه MDF است و در سایزهای متنوع و برای چاپ تصاویر مورد استفاده قرار می گیرد.

 

توجه: ما در مطلبی با عنوان چاپ شاسی با بالاترین کیفیت همه چیز را در خصوص این نوع از چاپ گفته ایم. بد نیست به این صفحه هم سری بزنید و اطلاعات مفید و جالبی در این زمینه کسب کنید.

 

چاپ روی فلز و چوب

چاپ روی فلز با استفاده از دستگاه های پیشرفته و بصورت مستقیم انجام می شود. این نوع از چاپ بیشتر برای تابلوهای هنری، شهری، جاده‌ای، خیابان، عکس‌های پرتره و… کاربرد دارد. چاپ روی چوب نیز بیشتر جنبه دکوراتیو دارد و از آن در تبلیغات استفاده می شود. مثلا می‌توان از چوب برای ساخت استند محصولات و استند های تبلیغاتی بهره برد. شرکت های معروف از چاپ روی چوب برای طراحی های مدرن و شیک استفاده کرده و اینگونه برند و محصولات خود را تبلیغ می کنند.

 

چاپ سریع

معنی چاپ

 

سخن آخر

چاپ پدیده شگفت انگیز عصر حاضر است که زندگی بشر را در ابعاد گوناگون دستخوش تحولات عمیق اجتماعی و فرهنگی قرار داده است. همان طور که در این مقاله به آن اشاره شد، چاپ امروزه دیگر فقط امری محدود به کتاب و روزنامه نیست. و متریال های متنوع را دربر می گیرد. چاپ روی شیشه، کاغذ، فلز، چوب و چاپ عکس و چاپ شاسی از مهم ترین شاخه های صنعت چاپ هستنند. ما در گالری آلبوم وحید کار چاپ عکس را بر روی کاغذهای بسیار با کیفیت سیلک، لاستر و متالیک انجام داده و درب منزل به مشتریان عزیز تحویل می دهیم.